Slimme meter in aantocht: Eerste Kamer beslist volgende week
Het is zeer waarschijnlijk dat de slimme meterwet volgende week zonder noemenswaardige problemen zal worden aangenomen door de Eerste Kamer. En daarmee wordt de slimme meter in Nederland een feit, zij het op vrijwillige basis.
Nederlanders met zonnepanelen of een windturbine zijn over het algemeen niet blij met de slimme meter. Zij geven de voorkeur aan de ‘oude’ ferrarismeter, die gewoon terugdraait wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt, dan er wordt afgenomen.
Ook de bewakers van de privacy van de Nederlanders zijn niet onverdeeld gelukkig met de nieuwe meter. Deze meter kan op afstand uitgelezen worden en er zijn dus de nodige privacy obstakels die zouden kunnen optreden. Daar zal goed naar gekeken moeten worden.
Maar zoals al eerder gezegd, wie perse niet wil, hoeft niet om. De netbeheerders echter, die verantwoordelijk zijn voor de uitrol van de meters, hebben gezamenlijk een half miljoen slimme meters ingekocht. Zij willen de meters versneld gaan uitrollen.
Met de komst van de slimme meter verandert de energiemarkt. Wie de bezwaren terzijde zet, ziet ook een aantal interessante toepassingen. Softwarebedrijven zijn al bezig met het schrijven van programma’s die u straks in staat stellen om uw gebruik beter bij te houden. U heeft direct een beter inzicht in uw verbruik en de momenten waarop het verbruik plaatsvindt. En wie een beter inzicht krijgt in het verbruik, gaat daar meestal ook beter mee om. Met andere woorden, het elektriciteitsverbruik van de gebruiker zal door de komst van de slimme meter waarschijnlijk gaan dalen. Ook al verbruikt die meter zelf ook elektriciteit.
Het is ook interessant om te zien of de leveranciers (zoals bijvoorbeeld eerder Greenchoice en Eneco) zodra hun klanten slimme meters hebben producten gaan ontwikkelen waarmee hun klanten via internet hun verbruik realtime kunnen monitoren om zo het verbruik naar beneden te krijgen. Maar daar moeten we dus nog even op wachten.