Sluipverbruiker van formaat: De UPC mediabox

Steeds meer mensen in Nederland kijken digitale TV. Met de mediabox krijgt u beter beeld en meer zenders in huis. Dus de boxen vinden gretig aftrek. Bij een standaardpakket kost een mediabox vaak meer aan elektriciteit dan aan abonnementskosten.

De UPC mediabox is een sluipverbruiker van formaat. Het apparaat verbruikt 16 Watt per uur als het is uitgeschakeld.

En dat wil zeggen dat een UPC mediabox per jaar 32 euro aan elektriciteit wegslurpt zelfs als u hem niet gebruikt.

Deze mediabox verbruikt net zoveel als drie spaarlampen: in standby stand

Medio 2010 beloofde UPC beterschap. De mediaboxen zouden allemaal voor eind 2010 voorzien zijn van nieuwe software waarmee het verbruik aanzienlijk zou dalen. Begin februari hebben we de proef op de som genomen met onze mediabox van UPC zoals op nevenstaande afbeelding. Het lijkt erop dat de software inderdaad vervangen is.

Maar helaas, nadat we met een elektriciteitsmeter hebben gekeken wat er veranderd is, kunnen we niet anders dan concluderen dat het stroomverbruik nog steeds 16 Watt bedraagt als het apparaat afstaat. Geen verbetering dus. Een telefoontje met de helpdesk brengt ons niets verder.

U kunt het beste een standby killer aansluiten op uw UPC mediabox of een simpele doordrukstekker. Die kost bij de Action nog geen Euro. U hebt hem binnen een maand terug verdiend. Een nadeel is dat het opstarten van de box ongeveer een minuut duurt. Maar daar valt mee te leven.

9 antwoorden
 1. UPC Webcare
  UPC Webcare zegt:

  We hebben 3 nieuwe mediaboxen welke in standby 1 watt kunnen verbruiken, door een instelling kun je aangeven of deze automatisch naar standby gaat of d.m.v. de standby knop. Alleen deze boxen worden uitgeleverd aan nieuwe klanten. Bij een defecte box zullen de bestaande klanten ook een energie zuinige box krijgen. De box in het plaatje is een box welke in standby niet minder verbruikt. Er is wel een mogelijkheid ingebouwd om de box automatisch naar standby te laten gaan, zodat energie bespaard kan worden.

  • admin
   admin zegt:

   Bedankt voor uw reactie. Duidelijk verhaal. Is er geen manier om als bestaande klant toch een box omgeruild te krijgen? Ik zou dat wel willen. Trouwens als ik om me heen kijk, dan heeft wel 95% van de mensen die ik ken de niet zuinige ontvanger in huis staan.

  • Erik-Jan
   Erik-Jan zegt:

   Ik lees nu pas dit draadje, maar wat hier verteld wordt klopt niet. In het voorjaar van 2011 is mijn box twee maal vervangen (door boxen die binnen drie dagen ook weer kapot gingen, maar dat doet hier niet toe). Afgelopen week is er weer een box vervangen. In alle gevallen door eenzelfde versie als hierboven in de afbeeldingen. Dus niet door een energie zuinige.

 2. UPC Webcare
  UPC Webcare zegt:

  Die mogelijkheid is er nog niet.

  Op dit moment wordt de box alleen omgewisseld voor een energie zuinige box als deze defect is. U krijgt ook een nieuwe box als u bijvoorbeeld kiest voor een ander abonnement, waar een andere box bij hoort.

 3. Jeroen Haringman
  Jeroen Haringman zegt:

  Het hoge verbruik van die digitale TV kastjes is een grof schandaal. Het lijkt wel alsof de kabelaars gesponsord worden door de energiebedrijven. De kastjes geheel uitzetten is er meestal ook niet bij; het opstarten duurt erg lang en je krijgt problemen met updates die dan niet uitgevoerd worden. In ons energiezuinige huishouden komen apparaten met een sluipverbruik er niet in, dus voorlopig geen digitale TV voor ons (er is toch bijna niets interessants op TV, maar dat is mijn mening).

  Daarnaast staat er een eenheidsfout in dit stukje. Er staat “16 watt per uur”. Daar de eenheid Watt als Joule per seconde is klopt het niet om daar nog “per uur” achter te zetten. Dit moet zijn “16 Watt”.

 4. Paul
  Paul zegt:

  Het energieverbruik van de TV-kastjes is inderdaad een grof schandaal! Maar het is niet alleen UPC waar dit mis gaat (of in het verleden is gegaan).

  Ik heb twee van dit soort kastjes in huis, één beneden (een harddiskrecorder/ontvanger van Ziggo) en één op de slaapkamer (een KPN ontvanger van Digitenne). Beide kastjes slurpen *als ze standby staan* nog steeds tussen de 30 en 40 Watt!!! Dit is dus alsof er een kleine gloeilamp (die verboden is!) continu staat te branden terwijl het enige (enigszins) nuttige wat het kastje op dat moment doet is: DE TIJD WEERGEVEN. Onnodig verbruik: zo’n 600 kWh (€ 120,- per jaar) oftewel ca. 25% van mijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik (2.500 kWh, 2-persoons huishouden). Terwijl de overheid al jaren geleden begonnen is met het labelen van witgoedapparatuur, en de gloeilamp heeft verboden, duiken zo wel erg makkelijk nieuwe grote sluipverbruikers op!

  Persoonlijk denk ik dat de telecombedrijven deze nieuwe vorm van tv (te?) snel in de markt hebben willen zetten en hierbij teveel naar het eigenbelang hebben gekeken ipv naar het consumentenbelang.

  Als de telecombedrijven zich dit enigszins aantrekken halen ze al die slurpende kastjes terug en vervangen deze door energiezuinige exemplaren die wat mij betreft maximaal 1W doen in standby. Meer is toch niet nodig voor een klokje?

  Tot die tijd heb ik zelf mijn tijdelijke maatregelen genomen: op de slaapkamer is de stekker eruit en die gaat er alleen in als we daar tv willen kijken (en dat is niet zo vaak). In de woonkamer heb ik er een digitale schakelklok tussengezet, die alleen aanstaat van 17:30 tm 01:00. Zo heeft het kastje de tijd om op te starten (dat duurt nl. enige tijd) en buiten die tijden kijken wij niet/nauwelijks tv. Sluipverbruik gaat zo van 600 kWh naar ca. 100 kWh, besparing € 100,- per jaar!

  Echt te gek voor woorden dat dit nodig is en dat UPC aangeeft dat ze alleen omruilen als het kastje stuk is. Moeten we soms eerst die kastjes uit het raam gooien???

  Wanneer komt de tijd dat dit soort bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen? Zij hebben deze slurpende kastjes immers in de markt gezet! Dan ga je toch naar een ander? Ja naar wie dan? Het blijkt al dat het met heel veel kastjes hetzelfde is. Om van overstapproblemen nog maar te zwijgen. . .

 5. Edje
  Edje zegt:

  Wat ik vooral niet zo heel goed snap is dat zulke wanproducten nog steeds worden aangeboden in de tijden dat alles en iedereen zo ontzettend loopt te showen hoe “groen” men wel niet is. Bedrijven hebben de mond vol van “corporate responsibility”, zowat iedereen heeft “Be green, keep it on the screen” onderaan z’n e-mailtjes staan, Eneco had een tijd geleden een spotje met de leus “verspilling is killing”. Maar in de praktijk valt het allemaal nogal tegen…

  Wat betreft het omruilbeleid van UPC, Paul, dat is ook niet zo uniek: meeste bedrijven zetten de mooiste spulletjes in om nieuwe klanten binnen te halen – niet meteen om bestaande klanten blij te houden. Terwijl een blije klant meestal betere reclame is (en nog gratis ook) dan wat voor kreet ook. UPC zou er goede sier mee maken door het signaal af te geven dat men iedere klant serieus neemt, en een omruil aanbiedt uit milieu-overwegingen. Kleine moeite.

  Maar goed, elektronica houdt niet van koude koffie (ik ook niet trouwens), en ook in een modern “groen” huishouden gebeuren ongelukjes…

 6. E. Logtenberg
  E. Logtenberg zegt:

  “Het apparaat verbruikt 16 Watt per uur als het is uitgeschakeld.”

  Het apparaat verbruikt 16 Watt als het is uitgeschakeld. Watt is niet “per uur”. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het apparaat 16 Wattuur per uur gebruikt, maar dat lijkt ook wat onzinnig. Je kunt wel zeggen dat het apparaat per jaar 140kWh verbruikt.

Reacties zijn gesloten.