Gemeente Gent plaatst 7 MWp aan zonnepanelen op 140 daken

In België wordt serieus werk gemaakt van zonneenergie. Zo ook in de gemeente Gent. Daar rust de gemeente binnenkort 140 daken uit met zonnepanelen. Het totaal geplaatste vermogen van de panelen bedraagt 7 MWp. De realisatie van het zonnestroom project vergt een investering van ruim 20 miljoen euro.

De panelen gaan worden geïnstalleerd door Ecostream uit Maldegem, een onderdeel van Eneco België. Ecostream verzorgt ook de financiering van het geheel. Het bedrijf screende meer dan 400 overheidsdaken in en rondom de stad Gent op hun bruikbaarheid en selecteerde uiteindelijk 140 lokaties. De daadwerkelijke installatie van de panelen op al deze overheidsgebouwen wordt door Ecostream uitbesteed aan lokale onderaannemers. En die krijgen daar een behoorlijke kluif aan.

De eerste projecten zijn inmiddels opgeleverd. Ecostream is een dochter van Eneco Nederland. In België wordt door Eneco een omzet gerealiseerd van een kleine 200 miljoen euro. Op dit moment levert men uitsluitend stroom aan bedrijven. Daarin komt vanaf augustus verandering als ook particulieren voortaan hun energie van Ecostream kunnen gaan afnemen.